Η εφηβεία είναι μία ξεχωριστή αναπτυξιακή φάση, εξαιτίας των ραγδαίων ορμονικών - σωματικών αλλαγών και των εξελίξεων τόσο στις νοητικές ικανότητες των εφήβων, όσο και στη σεξουαλικότητά τους.
Είναι, συγχρόνως, μία μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή. Η έναρξή της εφηβείας συμπίπτει περίπου με την έναρξη της φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σημαντικός αναπτυξιακός στόχος της είναι να οδηγήσει το άτομο να διαμορφώσει μία μοναδική - ξεχωριστή ταυτότητα - προσωπικότητα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το άτομο να αποκτήσει ουσιαστικές και σε βάθος διαπροσωπικές σχέσεις στη ενήλικη ζωή του.
Οι έφηβοι αναπτύσσουν αισθήματα και στάσεις απέναντι στο σώμα τους, που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της εικόνας του σωματικού Εγώ. Ο έφηβος έχει επίσης την τάση να υιοθετεί τις στάσεις των σημαντικών άλλων (γονείς και συνομήλικοι) απέναντι στο δικό του σώμα. Έτσι, ο έφηβος μπορεί να αποκτήσει μία θετική αντίληψη για το σώμα του, που να του προσφέρει ικανοποίηση, ή μπορεί να φθάσει να θεωρήσει το σώμα του απωθητικό και επαίσχυντο.
Επιπλέον, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει μία ταυτότητα του ψυχικού Εγώ, ο έφηβος μπορεί να παρουσιάσει έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, που να κυμαίνονται από τον ακραίο ναρκισσισμό και την εχθρότητα προς τους άλλους ως την υποτίμηση προς τον ίδιο του τον εαυτό.
είναι δυνατόν να οδηγήσουν
και κατά συνέπεια
στη συναισθηματική δυσφορία ή/και τη κοινωνική δυσπροσαρμοστία του εφήβου.
Τα ψυχολογικά προβλήματα που συνήθως εμφανίζουν οι έφηβοι είναι τα εξής:
Θεραπευτική Παρέμβαση
Ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί, μέσω μίας συνεργατικής θεραπευτικής σχέσης με τον έφηβο και την οικογένειά του, με τη χρήση των κατάλληλων θεραπευτικών τεχνικών, όπως
να βοηθήσει τον έφηβο να λύσει